Ψυχολογία & Θεραπεία

Τι είναι η Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (RECBT)

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,

02 Σεπτεμβρίου 2018

Η λογικοθυμική γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία δημιουργήθηκε από τον Albert Ellis το 1955. Ο Ellis ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός θεραπευτής που αφιέρωσε τη ζωή του στην rebt και στον τομέα της θεραπείας. Ο Ellis πίστευε ότι η ψυχολογική αναστάτωση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα των παράλογων πεποιθήσεων μας. Για παράδειγμα αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γράψει 10 στις εξετάσεις του τότε είναι σίγουρο ότι θα βιώσει ένα μη υγιές αρνητικό συναίσθημα όπως το άγχος και θα ακολουθήσει μια μη λειτουργική συμπεριφορά όπως το να τα παρατήσει και να μην προσπαθήσει ή να καταβάλει τεράστια προσπάθεια την οποία τα υψηλά επίπεδα του άγχους θα μπλοκάρουν. Αν όμως σκεφτεί ότι θέλει πολύ να γράψει 10 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γράψει 10 τότε θα αισθανθεί ένα υγιές αρνητικό συναίσθημα που είναι η ανησυχία και θα έχει μια λειτουργική συμπεριφορά που θα είναι να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να διαβάσει. Έτσι λοιπόν ο Ellis εισήγαγε το τρίπτυχο που εξηγεί τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.

Το πρώτο μέρος είναι το γεγονός, όπως για παράδειγμα οι εξετάσεις, το δεύτερο είναι η παράλογη πεποίθηση που έχουμε γύρω από τις εξετάσεις και το αν πρέπει οπωσδήποτε να τα καταφέρουμε και το τρίτο είναι τα συναισθήματα μας και η συμπεριφορά μας. Στόχος λοιπόν της θεραπείας είναι η εξερεύνηση αυτών των παράλογων πεποιθήσεων που όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν και η μετατροπή τους σε λογικές.

 

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Σύμφωνα με τον Ellis όλοι οι άνθρωποι έχουν παράλογες πεποιθήσεις και ο στόχος είναι η αμφισβήτηση τους μέσα από τον έλεγχο της πραγματικότητας. Στην συνέχεια είναι απαραίτητο να τις αντικαταστήσουμε με λογικές πεποιθήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να βιώνουμε πιο υγιή συναισθήματα και να συμπεριφερόμαστε με τρόπους που μας βοηθούν με στόχο να ζούμε καλύτερα. 

“Υπάρχουν διέξοδοι και μάλιστα πολλές, αν και δεν είναι πάντα εύκολες ούτε άμεσες.”

“Πρέπει να βγει κανείς από εκεί που μπήκε”

– Χόρχε Μπουκάι (από το βιβλίο του Από την Αυτοεκτίμηση στον Εγωισμό) 

Ο θεραπευτής είναι κοντά στον θεραπευόμενο για να του εξηγήσει τις αρχές της Λογικοθυμικής Γνωσιακής Συμπεριφορικής θεραπείας. Είναι απαραίτητο και ο θεραπευόμενος να έχει ενεργητικό ρόλο στη διαδικασία για να μπορεί ο θεραπευτής να τον καταλάβει καλύτερα. Μαζί δουλεύουν προς την επίτευξη των στόχων που ο θεραπευόμενος έχει θέσει.

Είναι ένα αποτελεσματικό μοντέλο θεραπείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Αντιμετωπίζει επιτυχώς ένα εύρος προβλημάτων όπως:

Μαθησιακές δυσκολίες

Διαταραχή διαγωγής

Καταθλιπτικές διαταραχές

Θυμός και Επιθετικότητα

Αγχώδεις διαταραχές

Άγχος αποχωρισμού

Φοβίες

Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Αναβλητικότητα

Και πολλά άλλα..

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και σαν βαθύτερο στόχο έχει την φιλοσοφική αλλαγή στη ζωή του ατόμου κι όχι μόνο την ανακούφιση από τα συμπτώματα του.

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.