Ψυχολογία & Θεραπεία

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,

02 Σεπτεμβρίου 2018

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι από τις πιο διαδεδομένες και γνωστές ψυχοθεραπείες τα τελευταία χρόνια. Αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck στις αρχές του 1960 ως ένα δομημένο μοντέλο ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο με το πέρασμα των ετών το αρχικό αυτό μοντέλο εμπλουτίστηκε από πολλούς άλλους με σκοπό να μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ένα  εύρος  ψυχικών διαταραχών.

Αυτό που υποστηρίζεται σε αυτή την θεραπεία είναι το γεγονός ότι για να υπάρξει  ψυχολογική αναστάτωση θα πρέπει προηγούμενως να έχουν υπάρξει κάποιες δυσλειτουργικές σκέψεις. Μάλιστα οι δυσλειτουργικές σκέψεις που δημιουργούν την ψυχολογική αναστάτωση, στη συνέχεια οδηγούν και στην εκδήλωση μιας συμπεριφοράς.  Επί παραδείγματι αν κάποιος νιώσει ξαφνικό άγχος στη δουλειά του ενόψει παρουσίασης ενός project μπροστά στους συναδέλφους του, μια πιθανή δυσλειτουργική σκέψη που μπορεί να υπάρχει είναι ότι το άτομο σκέφτεται ότι θα αποτύχει και οι άλλοι θα τον κοροϊδέψουν. Μάλιστα είναι πιθανό να μην μπορέσει να είναι συγκεντρωμένο στην παρουσίαση του, να χάσει τα λόγια του, με αποτέλεσμα όντως να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παρουσίασης.  Επομένως ο αρχικός στόχος της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας είναι η εξέταση και αξιολόγηση αυτών των σκέψεων με στόχο την ανακούφιση του ατόμου από τα συμπτώματα του, στην προκειμένη περίπτωση το άγχος.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Επιπρόσθετα αυτή η αλυσίδα που αναφέραμε, δηλαδή η σκέψη που δημιουργεί τα συναισθήματα και έπειτα την συμπεριφορά είναι πολλές φορές επαναλαμβανόμενη και οδηγεί σε φαύλους κύκλους. Φανταστείτε το παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω. Αν ο άνθρωπος αυτός που πρέπει να παρουσιάσει το project σκέφτεται για καιρό ότι δεν θέλει με τίποτα να αποτύχει ή κάτι να μην πάει όπως το έχει φανταστεί, είναι πιθανό να έχει συνέχεια μεγάλα επίπεδα άγχους και ίσως να καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει και να μην επιβεβαιώσει την σκέψη του ότι θα αποτύχει.

” Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα προϊόν μυστηρίων και αδιαπέραστων δυνάμεων, αλλά μπορούν να προκύψουν απο απλές διαδικασίες όπως η εσφαλμένη γνώση, η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων “

– Aaron Beck 

Αυτό σημαίνει ότι θα στερείται χρόνο από την προσωπική και κοινωνική του ζωή και τις δραστηριότητες που μπορεί να τον ευχαριστούσαν και να τον ξεκούραζαν προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή αποτυχία. Ταυτόχρονα τα μεγάλα επίπεδα άγχους μπορεί να δημιουργήσουν ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πόνος στο στομάχι, ζαλάδες και άλλα. Άρα λοιπόν καίριος στόχος της θεραπείας είναι και ο εντοπισμός αυτών των φαύλων κύκλων. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει το άτομο να ξεφύγει από αυτούς και να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Βασικό χαρακτηριστικό της θεραπείας είναι ότι πρόκειται για συνεργατική διαδικασία θεραπευτή και θεραπευόμενου με στόχους που θέτει ο θεραπευόμενος και θα ήθελε να πετύχει. Τέλος πρόκειται για βραχεία θεραπεία έχοντας ως στόχο την ταχύτερη βελτίωση του ατόμου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 

Που μας βοηθά η Γνωσιακή Συμπεφορική Θεραπεία

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι έχει μεγάλη επιτυχία σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως καταθλιπτική διαταραχή, διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία, αγοραφοβία, άγχος υγείας, αγχώδεις διαταραχές και πολλές άλλες. Επίσης σε ψυχολογικά προβλήματα όπως προβλήματα ζευγαριών, οικογενειακά προβλήματα, θυμός, πένθος και άλλα. Τέλος σε ιατρικά προβλήματα με ψυχολογικούς παράγοντες όπως χρόνια οσφυαλγία, ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αϋπνία, παχυσαρκία, υπέρταση, πόνος ρευματική νόσου και άλλα.

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.