Ψυχολογία & Διάθεση

“Κατάθλιψη” η βουβή σκιά μας..

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,

01 Σεπτεμβρίου 2018

Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά ακούμε περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται στην πορεία των ετών και η απορία που δημιουργείται σε πολλούς είναι γιατί να υπάρχει τέτοια αύξηση. Αν το σκεφτούμε πιο προσεκτικά θα δούμε πως οι συνθήκες της ζωής έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ. Ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα χρειάζεται να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια. Οι δουλειές έχουν γίνει πιο απαιτητικές και τα οφέλη από αυτές συχνά δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά. Η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες της ζωής είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα τα αρνητικά γεγονότα δεν σταματούν να προκύπτουν. Φτάνει ένα μόνο αρνητικό γεγονός για να μας πυροδοτήσει μια θλίψη που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη αν δεν της δώσουμε την απαιτούμενη φροντίδα και προσοχή.  Αν δεν μπορέσουμε να επέμβουμε άμεσα σε όλο αυτό που μας συμβαίνει συνήθως αρχίζουμε να νιώθουμε όλο και πιο θλιμμένοι..

Οι μέρες περνούν και τίποτα δεν φαίνεται να μας ευχαριστεί.. Η ενέργεια μας μειώνεται δραματικά.. Δεν έχουμε πια τη διάθεση να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που παλιότερα μας ευχαριστούσαν.. Ίσως θέλουμε να κοιμόμαστε ολοένα και περισσότερο.. Αποφεύγουμε τις κοινωνικές και προσωπικές μας σχέσεις..Η όρεξη μας για φαγητό δεν είναι πια η ίδια.. Η ζωή μας πια δεν είναι η ίδια..  Μια σκιά έχει αρχίσει να δημιουργείται μέσα μας που μας κάνει να νιώθουμε όλο και μεγαλύτερη θλίψη.. Και αυτή μεγαλώνει όσο εμείς υποχωρούμε στις επιθυμίες της.. Θέλει να μας κρατήσει μέσα γιατί έξω δεν της αρέσει.. Θέλει να μας κάνει να νιώθουμε όλο και πιο μόνοι.. Η υποχώρηση μας στις απαιτήσεις της είναι ο παράγοντας που την τρέφει και της επιτρέπει να συνεχίζει να υπάρχει.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Η κατάθλιψη είναι μια ευρέως διαδεδομένη ψυχική διαταραχή που κατά κύριο λόγο επηρεάζει την συναισθηματική μας διάθεση. Απόρροια βέβαια αυτής είναι όλα αυτά τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω αλλά και πολλά άλλα. Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Ο τρόπος που θα επιλεγεί θα είναι και ο καλύτερος για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει. Η ψυχοθεραπεία προτείνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Μέσα από την συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου θα μπορέσει το άτομο να δεχτεί υποστήριξη, κατανόηση, ασφάλεια, αποδοχή και βοήθεια. Θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για να βρουν την έξοδο απο τον λαβύρινθο της κατάθλιψης.

“Υπάρχουν διέξοδοι και μάλιστα πολλές, αν και δεν είναι πάντα εύκολες ούτε άμεσες.”

“Πρέπει να βγει κανείς από εκεί που μπήκε”

– Χόρχε Μπουκάι (από το βιβλίο του Από την Αυτοεκτίμηση στον Εγωισμό) 

Είναι αλήθεια πως οι εμπειρίες αποκτούν την συναισθηματική χροιά που οι σκέψεις μας τους δίνουν. Το συναίσθημα που κάθε φορά βιώνουμε δεν είναι τυχαίο είναι αποτέλεσμα των σκέψεων και των πεποιθήσεων που έχουμε γύρω από το πρόβλημα που κάθε φορά προκύπτει. Αν για παράδειγμα κάποιος απολυθεί από τη δουλειά του και αρχίσει να σκέφτεται ότι καταστράφηκε ολοκληρωτικά και πως δεν πρόκειται να βρει άλλη δουλειά, τότε το συναίσθημα της θλίψης και της απόγνωσης που θα νιώσει θα είναι μεγάλο. Αν όμως σκεφτεί πως είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να λυθεί τότε θα νιώσει λιγότερη θλίψη και θα μπορέσει να είναι πιο παραγωγικός στην αναζήτηση του για νέα εργασία. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες φορές που μας συμβαίνουν δύσκολα προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να λύσουμε και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα αποδεχτούμε. Όπως για παράδειγμα ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου. Η ουσία ωστόσο δεν είναι να κάνουμε ούτε σαν να μην έχει συμβεί αυτό ούτε σαν να έχει το τέλος του κόσμου για μας, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό που περνάμε εκείνη την ώρα. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται επιτρέποντας στον εαυτό μας να μπορέσει να το διαχειριστεί με τρόπο ωφέλιμο για τον ίδιο. Στην πραγματικότητα με την αποφυγή και την καταστροφοποίηση δεν πετυχαίνουμε καμία βελτίωση. Η ζωή περνά μπροστά μας χωρίς να είμαστε οι πρωταγωνιστές της.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Αν νιώθετε κάτι από όλα αυτά που αναφέρθηκαν και διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο, ίσως έχει έρθει η ώρα να δώσετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία να παλέψει και να εξαφανίσει τη βουβή σκιά..  Παρά πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν κατάθλιψη. Θυμηθείτε πως δεν είστε μόνοι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης και την αντιμετώπισή της :

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.