Ψυχολογία & Πανικός

Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,

02 Σεπτεμβρίου 2018

Γνωστές πια σε όλους οι κρίσεις πανικού έρχονται σε ανύποπτο χρόνο και αναστατώνουν τη ζωή μας.. Ξαφνικά και ενώ δεν το περιμένουμε αρχίζουμε να νιώθουμε κάποιες δυσάρεστες ενοχλήσεις στο σώμα μας.. Τρέμουλο στα χέρια και στα πόδια, εφίδρωση, ρίγη, ναυτία, ζαλάδα και τάση λιποθυμίας, πονοκέφαλος και πολλά άλλα.

Τότε ίσως η πρώτη μας σκέψη είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας και χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο και να κάνουμε μια σειρά από εξετάσεις για να βρούμε την αιτία του προβλήματος.. Πηγαίνοντας εκεί και κάνοντας όλες τις εξετάσεις, ο γιατρός μας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά και πως φαίνεται αυτό που προέκυψε να είναι αποτέλεσμα άγχους. Έτσι μας προτείνει να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.. Τότε αρχίζουμε πραγματικά να προβληματιζόμαστε.. Τι να έχει φταίξει; Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και η μηδαμινή ξεκούραση; Τα οικονομικά προβλήματα; Τα προβλήματα στον γάμο; Το άγχος απόδοσης; Όλα αυτά μαζί; Τι πυροδότησε κάτι τέτοιο; Έτσι λοιπόν παρότι μπορεί να μας είναι δύσκολο αποφασίζουμε να επισκεφτούμε έναν θεραπευτή με σκοπό να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας..

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Κάπως έτσι ξεκινούν οι κρίσεις πανικού. Σύμφωνα με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ο σκέψεις μας είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των κρίσεων πανικού. Με το που εκδηλώνεται η κρίση πανικού συνήθως το άτομο φοβάται ότι έχει χάσει τον έλεγχο και τοι αυτό μπορεί να ξανασυμβεί απροειδοποίητα. Σκέφτεται ότι μπορεί να λιποθυμήσει και να μείνει αβοήθητο.. Έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος του προβλήματος με το άτομο να έχει άγχος ότι θα του ξανασυμβεί, ότι θα χάσει τον έλεγχο ακόμα κι ότι θα εκτεθεί μπροστά στους άλλους παθαίνοντας κάτι τέτοιο. Προκειμένου λοιπόν να το αποφύγει αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις που πιστεύει ότι θα πυροδοτήσουν μια κρίση πανικού όπως παραδείγματος χάριν να βγει ακόμα και από το σπίτι του.

“Υπάρχουν διέξοδοι και μάλιστα πολλές, αν και δεν είναι πάντα εύκολες ούτε άμεσες.”

“Πρέπει να βγει κανείς από εκεί που μπήκε”

– Χόρχε Μπουκάι (από το βιβλίο του Από την Αυτοεκτίμηση στον Εγωισμό) 

Πολλές φορές μάλιστα αναζητά και κάποια βοήθεια από τρίτους, όπως να θέλει έναν φίλο για να βγει από το σπίτι, να έχει πάντα μαζί του νερό και άλλα. Όλα αυτά αποτελούν συμπεριφορές ασφαλείας που υιοθετεί το άτομο προκειμένου να αποφύγει την κρίση πανικού.  Συνήθως το άτομο δεν παθαίνει κρίση πανικού και το αποδίδει στο ότι ήταν κάποιος μαζί του ή είχε το νερό που τον βοήθησε. Ωστόσο η πραγματική αιτία είναι ότι μάλλον ένιωθε ασφάλεια και όχι άγχος και έτσι δεν δημιούργησε την κρίση  πανικού. Ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει αυτό με αποτέλεσμα να εξαρτάται όλο και πιο πολύ από αυτές τις συμπεριφορές και το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

 Η θεραπεία στις περιπτώσεις των κρίσεων πανικού είναι επιβεβλημένη και στοχεύει στην εκπαίδευση του ατόμου γύρω από τα συμπτώματα του, τι τα προκαλεί και πως μπορεί να απαλλαγεί από αυτά.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τις κρίσεις πανικού:

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.