Ψυχολογία & Δομή

Τι είναι η Συμβουλευτική Γονέων;

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,
01 Σεπτεμβρίου 2018

Πολλές φορές συμβαίνει στη ζωή μας να προκύψουν διάφορες δυσκολίες σε σχέση με τα παιδιά μας και πραγματικά να νιώσουμε αβοήθητοι ως προς το ότι δεν ξέρουμε τι είναι το καλύτερο να κάνουμε για αυτά.

Σε περιπτώσεις τέτοιων δυσκολιών, όπως δυσκολία στην θέσπιση ορίων, διάσπαση προσοχής, επιθετικότητα, αγχώδεις συμπεριφορές και πολλά άλλα, ο θεραπευτής είναι εκεί για να ενισχύσει την οικογένεια με τρόπους που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία οι γονείς μπορούν να εκτονώσουν το ψυχικό τους φορτίο και να μπορέσουν να διδαχθούν νέες δεξιότητες διαχείρισης του άγχους τους.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash
Η κατάθλιψη είναι μια ευρέως διαδεδομένη ψυχική διαταραχή που κατά κύριο λόγο επηρεάζει την συναισθηματική μας διάθεση. Απόρροια βέβαια αυτής είναι όλα αυτά τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω αλλά και πολλά άλλα. Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Ο τρόπος που θα επιλεγεί θα είναι και ο καλύτερος για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει. Η ψυχοθεραπεία προτείνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Μέσα από την συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου θα μπορέσει το άτομο να δεχτεί υποστήριξη, κατανόηση, ασφάλεια, αποδοχή και βοήθεια. Θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για να βρουν την έξοδο απο τον λαβύρινθο της κατάθλιψης.

“Η οικογένεια με τον θεραπευτή γίνεται μια ομάδα με ξεκάθαρους στόχους.”

Η οικογένεια με τον θεραπευτή γίνεται μια ομάδα με ξεκάθαρους στόχους. Είναι αναγκαίο πολλές φορές ενα παιδί να χρειαστεί και το ίδιο να κάνει κάποιες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες για να βοηθηθεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η Συμβουλευτική Γονέων καθώς η συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

. Οι γονείς μαθαίνουν νέους τρόπους, πιο αποτελεσματικούς, διαχείρισης των προβλημάτων που αναδύονται και έτσι ολοκληρώνοντας τη διαδικασία είναι εφοδιασμένοι με οτιδήποτε τους χρειάζεται για να μπορούν να επιλύουν τα θέματα που προκύπτουν.

 

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.