Ψυχολογία & Δομή

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη, Ψυχολόγος, CBT, RECBT,

02 Σεπτεμβρίου 2018

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας αυτός όρος ακούγεται όλο και πιο συχνά.. Όλοι λίγο πολύ έχουν μια ιδέα για το τι σημαίνει η ψυχοθεραπεία. Ωστόσο είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τον όρο για να καλυφθούν πιθανές απορίες σε σχέση με αυτόν.

Η ψυχοθεραπεία σύμφωνα με τον APA (Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος) είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί τις επιστημονικές του γνώσεις για να βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του να ζήσει μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή. Πρόκειται για μια συνεργατική διαδικασία που δημιουργείται ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και το άτομο. Είναι βασισμένη στον διάλογο και την ανοικτή επικοινωνία με στόχο να βρεθούν οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις του ατόμου που τον παγιδεύουν απο το να ζήσει μια ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή. Επίσης εκτός από τους στόχους που τίθενται στη θεραπεία, το άτομο μαθαίνει νέες στρατηγικές αντιμετώπισης ώστε να μπορεί αργότερα στη ζωή του να έρθει αντιμέτωπο με τις προκλήσεις που ενδέχεται να δημιουργηθούν ( http://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx)

Πολλές φορές πολλοί απο μας είμαστε διστακτικοί ή και απρόθυμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας ίσως λόγω της παραπληροφόρησης που ακόμα και σήμερα υπάρχει. Ωστόσο είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον δισταγμό μας γιατί σίγουρα η ψυχοθεραπεία ειναι μια διαδικασία που αξίζει να ξεκινήσουμε. Πολλοί ξεκινούν γιατί νιώθουν για καιρό αισθήματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, ψυχοσωματικά συμπτώματα και πολλά άλλα. Άλλοι πάλι ξεκινούν γιατί συμβαίνουν στην ζωή τους σημαντικά γεγονότα όπως ένα διαζύγιο, ενα πένθος, μια απόλυση.. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί για να βοηθήσει το άτομο να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί στη ζωή του. Είναι εκεί, παρέχοντας ένα περιβάλλον αποδοχής, ζεστασιάς και ενσυναίσθησης.

Μη διστάζετε να ξεκινήσετε κάτι το οποίο μπορεί να φαντάζει δύσκολο.. Αξίζει τον κόπο να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να λύσει τα δεσμά που τον κρατούν παγιδευμένο.

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

Είδη ψυχοθεραπείας

Υπάρχουν παρά πολλά είδη ψυχοθεραπείας με τα πιο γνωστά να είναι η ψυχανάλυση, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η θεραπεία Gestalt, η προσωποκεντρική θεραπεία και άλλες. Κάθε ένα είδος ψυχοθεραπείας σαν στόχο έχει την ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου. Υπάρχουν φορές που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία και να δει στην πορεία οτι δεν του ταιριάζει ο τρόπος που δουλεύει. Τότε είναι σημαντικό να αναζητήσει κάποια άλλη προσέγγιση που ενδέχεται να του ταιριάζει καλύτερα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια απο τα χαρακτηριστικά των ψυχοθεραπείας που αναφέραμε παραπάνω.

«Το πιο περίεργο παράδοξο είναι πως όταν αποδέχομαι τον ευατό μου έτσι όπως είναι, τότε μπορώ να αλλάξω».

-Carl Rogers-

«Ψυχανάλυση»

 

Πατέρας της Ψυχανάλυσης ειναι ο Σίγκμουντ Φρόιντ ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της θεραπείας. Είναι μια θεραπεία με αρκετή επικέντρωση στο παρελθόν του ατόμου και ιδιαίτερα στην παιδική του ηλικία. Βασική μέθοδος της ειναι ο ελεύθερος συνειρμός σύμφωνα με τον οποίο το άτομο καλείται να εκφράζει ελεύθερα οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό του ακόμα κι αν αυτά που αναφέρει φαίνεται να μην έχουν απαραίτητα κάποια συσχέτιση μεταξύ τους. Έτσι απο τις πληροφορίες που μοιράζεται είναι πιθανό να οδηγηθεί το άτομο σε κάποια εξήγηση σχετική με το πρόβλημα του που κάτω απο άλλες συνθήκες θα ηταν δύσκολο να αποκαλυφθεί. Πρόκειται για μια μακρόχρονη θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια. Οι συναντήσεις είναι συνήθως μία με δύο την εβδομάδα.

 

 

«Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας»

-Sigmund Freud-

 

«Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία»

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία αναπτύχθηκε απο τον Aaron T. Beck τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μια θεραπεία εστιασμένη στο «εδώ και τώρα» κι όχι τόσο στη μελέτη του παρελθόντος. Επικεντρώνεται στις «γνωσίες», τις σκέψεις δηλαδή που το άτομο έχει και τον εμποδίζουν να ζήσει καλύτερα. Υποστηρίζει οτι αυτό που σκεφτόμαστε είναι αυτό που νιώθουμε. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να αλλάξουμε τα συναισθήματα μας και να νιώθουμε καλύτερα θα χρειαστεί να αλλάξουμε και τις σκέψεις μας με στόχο μια πιο ισορροπημένη και λειτουργική ζωή. Αυτό καλείται ο θεραπευτής σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο να πετύχει. Επιπρόσθετα πρόκειται για βραχύχρονη θεραπεία και συνήθως γίνεται μία συνάντηση την εβδομάδα.

 

«Cognitive therapy seeks to alleviate psychological stresses by correcting faulty conceptions and self-signals. By correcting erroneous beliefs we can lower excessive reactions».

-Aaron T. Beck-

I’m a standard Image Caption.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

«Θεραπεία Gestalt»

 

Η θεραπεία Gestalt θεμελιώθηκε απο τον Fritz Perls και τη Laura Perls τη δεκαετία του 1940. Οι κεντρικές ιδέες της συγκεκριμένης θεραπείας είναι οτι επικεντρώνεται στο παρόν διότι θεωρεί οτι αυτό είναι το πραγματικό από την πλευρά του χρόνου και στο ότι είμαστε συνέχεια σε επαφή με όλα τα πράγματα γύρω μας. Υποστηρίζει οτι έχουμε γνώση του εαυτού μας μέσα απο την σχέση μας με τα αλλά πράγματα. Η θεραπεία διαρκεί ανάλογα με αυτό που ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος θα αποφασίσουν απο κοινού ως το καλύτερο για τον θεραπευόμενο.

«Το παρόν είναι μια διάβαση που οδηγεί από το παρελθόν στο μέλλον, και αυτά είναι τα σχέδια της δράσης του εαυτού καθώς έρχεται σε επαφή με το πραγματικό».

-Perls 1951-

 

«Προσωποκεντρική Θεραπεία»

 

Η προσωποκεντρική/ πελατοκεντρική θεραπεία αναπτύχθηκε απο τον Carl Rogers στην δεκαετία του 1940-1950. Λέγεται προσωποκεντρική ή πελατοκεντρική διότι εστιάζει σε θέματα που ο πελάτης κάθε φορά φέρνει στην συνεδρία και θέλει να συζητήσει. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην άποψη που έχει το ίδιο το άτομο για αυτά που του συμβαίνουν μέσα από την υποκειμενική βίωση της πραγματικότητάς του. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ο θεραπευτής δέχεται άνευ όρων τον θεραπευόμενο του, είναι αυθεντικός και παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλλον.

«Το πιο περίεργο παράδοξο είναι πως όταν αποδέχομαι τον ευατό μου έτσι όπως είναι, τότε μπορώ να αλλάξω».

Carl Rogers-

Βιβλιογραφία

 

Μαλικιώση-Λοίζου, Μ. (2006). Συμβουλευτική Ψυχολογία (θ’ εκδ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Edwin C. Nevis. (2007). ΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Αθήνα: Διόπτρα

Θέλετε να λαμβάνετε νέα άρθρα ψυχολογίας?

Κάντε εγγραφή με το e-mail σας στο Newsletter μας.