Βιογραφικό

Βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.  Επιπροσθέτως είναι εκπαιδευόμενη στη Λογικοθυμική Συμπεριφορική Θεραπεία παιδιών και εφήβων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έχει εργαστεί στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου στο Συμβουλευτικό κέντρο δήμου Ζωγράφου καθώς και στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών του Δήμου Ζωγράφου. Έπειτα εργάστηκε στο Μαιευτήριο Ιασώ παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες με προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους. Επίσης έχει συνεργαστεί ως Ψυχολόγος με το 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου.

Το τελευταίο διάστημα το επιστημονικό ενδιαφέρον της Κωνσταντίνας Μιχαηλίδη έχει επικεντρωθεί στην Ψυχοδερματολογία και πιο συγκεκριμένα σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, το μελάνωμα, η λεύκη, η κνίδωση και η τριχοτιλλομανία.

Η Ψυχοδερματολογία είναι κλάδος της ψυχολογίας, ο οποίος εξελίσσεται ταχέως τα τελευταία 20 χρόνια και μελετάει τη σχέση του εγκεφάλου με το δέρμα. Το δέρμα αναγνωρίζεται ως το «όργανο της έκφρασης», αυτό που διαχωρίζει τους εαυτούς μας από τον εξωτερικό κόσμο (Sack, 1928).  Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί μια δερματοπάθεια ποικίλλουν. Σύμφωνα με το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο οι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο  στην εμφάνιση ενός δερματικού προβλήματος είναι η αλληλεπίδραση της γενετικής προδιάθεσης, της προσωπικότητάς του ατόμου και του στρες (Meehl, 1962).

 Έχει διαπιστωθεί ότι ανάμεσα στο 40%-80% των ατόμων που πάσχουν από κάποια δερματοπάθεια, βιώνουν ταυτόχρονα ή έχουν βιώσει  ψυχολογικά προβλήματα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με δερματικές  παθήσεις έρχονται αντιμέτωπα με μια πληθώρα δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένων και του κοινωνικού στίγματος καθώς πολλές φορές μπορεί το πρόβλημα τους να είναι σε ορατό σημείο του δέρματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα άτομα  να νιώθουν συναισθήματα ντροπής και αποθάρρυνσης για το σώμα  τους και να αποσύρονται κοινωνικά. Επιπλέον η φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται να ακολουθήσουν είναι πολλές φορές επώδυνη και κουραστική. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η λειτουργικότητα και η συνολική ποιότητα της ζωής των πασχόντων να μειώνεται σημαντικά.

Πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους είναι να  μπορούν  να έχουν μια συνολική υποστήριξη, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή τους, ώστε να μπορούν να έχουν μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη ποικιλία δερματικών παθήσεων και έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει επιτυχώς παθήσεις όπως: ακμή, ατοπική δερματίτιδα, λεύκη, ψωρίαση, κνίδωση και τριχοτιλλομανία. Η θεραπεία βοηθάει τους πάσχοντες από δερματοπάθεια να διαχειριστούν τον πόνο, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το κοινωνικό στίγμα καθώς  επίσης και δυσκολίες που τυχόν υπάρχουν στον ύπνο. Επιπρόσθετα βοηθά στον εντοπισμό συμπτωμάτων στρες και κατάθλιψης και στην μετέπειτα μείωση τους καθώς και στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου (Walker & Papadopoulos, 2005).

 

Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται με το Κέντρο Συμβουλευτικής Προσέγγισης “Γραμμή” καθώς και με το Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικών Θεραπειών.

Ταυτόχρονα δέχεται ιδιωτικά ραντεβού στο γραφείο της στη Νέα Σμύρνη.  (επικοινωνία)

" Οι άνθρωποι αναστατώνονται όχι από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από τη γνώμη τους γι' αυτά που συμβαίνουν "

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

" Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους "

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

The best years of your life are the ones in which you decide your problems are your own. You don't blame them on your mother, the ecology, or the president. You realize that you control your destiny.

ALBERT ELLIS